V súvislosti so sviatkami upravili režim prevádzky hlavného cintorína

26.10.2009 Prešov

V súvislosti s nadchádzajúcim Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých upravili Technické služby mesta Prešov režim prevádzky hlavného cintorína.
Jeho areál je počas bežnej jesennej a zimnej sezóny otvorený od 7.00 – 17.00 h. \"Vzhľadom na to, že mnoho ľudí pricestuje do Prešova aj zo vzdialenejších miest Slovenska, brány cintorína sa od 22. októbra do 8. novembra budú zatvárať až o 21.00 h, \" konštatoval vedúci prevádzky Pohrebných a cintorínskych služieb (PaCS) Alexander Pella. Dodal, že na hlavnom cintoríne očakávajú od piatka do pondelka denne asi 10.000 ľudí. Na všetkých cintorínoch správcovská spoločnosť rozmiestnila niekoľko veľkokapacitných kontajnerov a desiatky 1100-litrových nádob na odpadky.
Náčelník prešovskej mestskej polície Ján Andrejko dnes TASR potvrdil, že na verejný poriadok bude dohliadať zvýšený počet hliadok, ktoré budú monitorovať cintoríny v čase prevádzky a ich okolie aj v nočných hodinách. Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky musia vodiči počas sviatkov počítať aj so zmenou dopravného značenia. To má zabezpečiť reguláciu dopravy a usmerňovať zvýšený nápor na parkovacie miesta na priľahlých uliciach.
Vedúci prevádzky PaCS uviedol, že obdobie sviatkov je príležitosťou aj na to, aby pozostalí uhradili nájmy za hrobové miesta. Počet neplatičov v poslednom období mierne narástol, podľa Pellu však nejde o dramatické zvýšenie. Občania budú mať preto počas nadchádzajúceho víkendu možnosť využiť aj služby tamojšej kancelárie.
\"Bude otvorená v čase od 9.00 do 17.00 h. Návštevníci ju môžu využiť na zaplatenie nájmu za hrobové miesta, poprípade na získanie informácií o umiestnení hrobov svojich blízkych, ktoré nemôžu nájsť, \" spresnil Pella.
V uplynulom období PaCS nerealizovali žiadne rozsiahle úpravy areálov. V budúcnosti však bude podľa Pellu potrebné investovať peniaze do čiastočnej rekonštrukcie domu smútku na hlavnom cintoríne, opráv dlažby a vybudovania prístupových chodníkov do novších častí areálu. Náklady na tieto práce si vyžiadajú zhruba 163.000 eur (4,91 milióna Sk).
Technické služby mesta Prešov spravujú na území mesta osem cintorínov, kde sa nachádza takmer 20.500 hrobových miest. Vzhľadom na to, že v Prešove je nedostatok hrobových miest, čo môže v priebehu nasledujúceho 1,5 roka spôsobiť vážne problémy s pochovávaním zosnulých, radnica v súčasnosti vykupuje pozemky v okolí cintorína v lokalite Solivar – Šváby. Do tohto zámeru investovala doposiaľ približne 1,45 milióna eur (45 miliónov Sk) a pozemky využije na rozšírenie plochy cintorína v spomínanej mestskej časti.
 

Vyberte región